Suriname

Bles in Suriname
door Cees Bles

Door projecten van PUM mocht ik enkele keren Suriname bezoeken. Ik werd daar verrast door de belangstelling en de aandacht die er was voor de geschiedenis, de plantages en de slavernij. In de vrije tijd die ik had tijdens deze bezoeken maakte ik enkele uitstapjes naar enkele van die voormalige plantages en ook naar Fort Nieuw Amsterdam, Fort Zeelandia.

In het boek van de familie Bles kunnen we lezen dat de familie van Bert en Hanneke Bles in Paramaribo woonde en dat twee kinderen daar zijn geboren.
Maar ook in de 19e eeuw woonde er een familie Bles in Suriname. De familie bezat daar zelfs een plantage: 'Plantage Nieuw Mocha' gelegen aan de Cottica rivier. Deze famile Bles ging vanuit Tilburg naar Suriname; zij zijn afstammeling van Marcellus Bles, geboren ca 1639 in Wijchen. Hun genealogie is beschreven in 'een Steigerend (Bles-) paard ' in het boek'Voorouders en hun werk', een uitgave van de Nederlandse Genealogische Vereniging : Amsterdam, 1971. Hun verbinding met Suriname, maar ook met Ceylon, is uitvoerig beschreven in het blad 'Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur' jaargang 19, nummer 1, april 2001. Het artikel is hier te lezen. Zouden we er ooit achter kunnen komen of deze familie verwant is met onze familie Bles, misschien door middel van DNA onderzoek?