Bles DNA project

Hoe werkt het voor de Blessen.

Onze familiegeschiedenis begint in 1687 in Wehl, Gelderland. Derick Bless x Margaritha van Gimborn zijn rond die tijd daar komen wonen. Maar waar kwamen zij vandaan?
Al enige tijd wordt DNA onderzoek gebruikt in de genealogie. Misschien is dit een methode om te achterhalen waar onze voorouders vóór 1687 woonden. Door vergelijken van bepaalde DNA kenmerken van mannen die Bless of Bles heten en niet tot onze familie horen zou mogelijk een verbinding gelegd kunnen worden met deze families, of een verbindig uitsluiten.Zoals in uitlegpagina is geschreven: door het Y chromsoom te onderzoeken kan in de mannelijke lijn verwantschap vastgesteld of uitgesloten worden.

Het Y-chromosoom is net als je achternaam: je erft het van je vader, die het weer van zijn vader erfde, enz.. Genealogische verwantschap wordt vooral via documenten uit archieven vastgesteld. Als er nu mensen zijn met dezelfde of nagenoeg dezelfde achternaam, en verwantschap is niet vastgesteld kan de hulp van DNA worden ingeroepen. Door deze mensen op het Y chromosoom te testen kan vastgesteld worden of zij tot dezelfde haplotype behoort. Binnen dit type moet er overeenkomst zijn in een aantal kenmerkende delen van het Y-DNA, markers genaamd. Is de overeenkomst er, dan kan gezegd worden dat de vergeleken personen dezelfde voorvader hebben, korter of langer geleden.

Nu heb ik mijn DNA laten onderzoeken en uit dat onderzoek is een resultaat vast komen staan. Idealiter worden nog één of twee personen uit onze tak Bles onderzocht; het zou kunnen zijn dat er ergens een onecht kind van het mannelijk geslacht is geboren in mijn deel van onze stamboom (Pater semper incertus est=de vader is altijd onzeker). Als nu twee ander Blessen, in onze stamboom zo ver mogelijk van mij, en van elkaar vandaan hun DNA laten onderzoeken zou hier dezelfde uitslag uit moeten komen.

Nu zijn er een aantal Blessen in en buiten Nederland waarmee geen verbinding gevonden werd met onze stamboom (na 1687) en zijn er al een paar families Bles die mee willen doen in het project, met nog één familie ben ik in contact over deelname. Ik zoek uiteraard nog meer mannen Bles, Bless, misschien de Bles of van de Bles, Blees, eventueel ook in Duitsland, Engeland of Scandinaië.

Op aanraden van de Nederlandse Geneologische Vereniging heb ik gekozen voor het DNA Benelux Project van de Familiekunde Vlaanderen in samenwerking met de KU Leuven. Hier vind u meer informatie over dit project.